یکی دیگر از انواع ساعت مچیها، ساعت اتوماتیک و یا همان نبضی است که از نظر عملکرد خیلی مشابه با ساعت مکانیکی است و دقیقاً مانند ساعت اتوماتیک از چرخ دندهها و سیمهای پیچیده ساخته شده است که منجر به چرخش و حرکت عقربههای ساعت میشود. تنها فرقی که در بین ساعت نبضی و مکانیکی وجود دارد این است که هیچ احتیاجی به کوک شدن دستی به وسیله شما نیست.
ساعتهای نبضی و یا همان اتوماتیک همان گونه که از نامشان پیداست به طور اتوماتیک از حرکت های روزانه شما کوک میشوند. وزنه ای بسیار کوچک داخل ساعت کار گذاشته شده است و این وزنه میتواند با حرکت روزانه شما حرکت کند و در هنگام حرکت سیم تابدار را کوک میکند. در ادامه این مطلب واچ گروپ شیوه کارکرد ساعت نبضی را برای شما توضیح میدهیم.
تاریخچه ساخت ساعت نبضی
ساعت مچی نبضی و یا همان خودکار برای بار اول در قرن هجدهم میلادی تولید شد. این ساعتها به وسیله یک فنر و یا یک وزن متحرک کار میکردند و سپس با گذشت زمان در نمونه های نوین خود با حرکات دست کوک میشدند.
این نوع ساعت برای اولین بار در سال ۱۷۷۰ و به وسیله یک ساعت ساز سوئیسی که اسمش آبراهام لوییس پرلت بود تولید شد که بدون نیاز به هیچ سر و صدایی عمل میکردند و این موضوع موجب تعجب و شگفتی مردم در آن زمان شد. از آن وقت به بعد سرعت پیشرفت و همچنین تغییر ساعتها کم کم بیشتر شد و سپس این صنعت رو به توسعه و بهبود حرکت کرد.
در سالهای بعد برای بهبود کارایی این نوع ساعتها طراحیها و امکانات گوناگونی به آنها اضافه شد و از موادی مثل فولادهای ضد زنگ در تولید آنها بهره گرفته شد.
مزایای ساعت نبضی
به باتری و کوک دستی احتیاج ندارد
با وجود اینکه ساعتهای نبضی از نظر ساختارشان شباهت خیلی زیادی با ساعتهای مکانیکی دارند ولی از نظر باتری و همچنین کوک دستی با یکدیگر متفاوت هستند و این نوع از ساعتها با حرکت روزانه فرد به طور اتوماتیک کوک میشوند.
حرکت یکنواخت
دقیقاً مانند ساعتهای مکانیکی در ساعتهای نبضی و یا اتوماتیک حرکت عقربههای ساعت به طور یکنواخت و روان است نه به صورت تیک تاک.
شخصیت
به همان میزان که در ساعتهای مهندسی و مکانیکی زمان صرف میشود در ساعتهای نبضی نیز دقیقاً به این شکل است.
معایب ساعت نبضی
حساسیت به محیط
ساعتهای نبضی به فاکتورهای محیطی مانند گرد و خاک، رطوبت، ضربه و مغناطیس حساس هستند و شما باید در مراقبت از آن دقت زیادی داشته باشید.
نیاز به کوک کننده
ساعتهای اتوماتیک و نبضی در صورتی که مورد استفاده قرار گرفته شوند هیچ احتیاجی به کوک شدن ندارند ولی همان گونه که ذکر شد فقط زمانی که مورد استفاده باشند، و زمانی که از این ساعتها استفاده نمیشود متوقف میشوند و باید مجدداً کوک و یا تنظیم شوند.
کاهش دقت عملکرد در گذر زمان
مانند ساعتهای مکانیکی دقت عملکرد این نوع از ساعت مچیها نیز با گذر زمان کم میشود که به معنای این است باید هر ۵ تا ۱۰ سال باید برای تعمیر موتور همچنین تنظیم آن اقدام کنید.
قیمت بالا
مانند ساعتهای مکانیکی مهندسی و هنر دستی ساعتهایی با کیفیت بالا هزینه خیلی زیادی دارد به خاطر همین قیمت ساعتهای مردانه و زنانه نبضی تقریباً زیاد است.
ساعت نبضی چگونه کار میکند؟
اکنون میخواهیم به صورت کامل بررسی کنیم که ساعتهای نبضی و یا همان اتوماتیک چگونه کار میکنند؟ مشخص است که ساعتهای نبضی نیز در بین ساعتهای اتوماتیک قرار دارد ولی این تفاوت در بین آنها موجود است که شما هیچ وقت به کوک کردن آن به صورت دستی نیاز ندارید. هر وقت که نبض مچ دستتان با پشت صفحه ساعت تماس داشته باشد موتور ساعت انرژی که لازم دارد را ذخیره میکند و میتواند تا ساعتها به کار کردنش ادامه دهد.
در این نوع از ساعتها نیز مانند ساعتهای باتری دار و مکانیکی همه قطعات و اتصالاتی که موجود هستند وجود دارد و این موضوع که این نوع از ساعتها فقط با یک حسگر نبض کار و حرکت میکنند کاملاً اشتباه است. در این مطلب واچ گروپ در مورد ساعت نبضی چگونه کار میکند؟ آشنا شدید اگر می خواهید از دیگر مطلب های واچ گروپ همچون ساعت GTM چیست؟ دیدن کنید می توانید به بخش بلاگ ما مراجعه کنید.
اگر ساعت اتوماتیک و یا نبضی را به دست نبندیم حرکت آن متوقف میشود؟
اکنون که با شیوه کارکرد ساعت نبضی آشنا شدید نوبت آن است که به این سوال پاسخ دهیم. در حقیقت میتوان گفت که نیرویی که برای حرکت عقربههای ساعت نبضی و یا اتوماتیک لازم است در واقع نبض شما است پس در نتیجه به این نتیجه میرسیم که هر زمانی که ساعت را به دست نداشته باشید ساعتتان بیحرکت میشود و دفعه بعدی که خواستید از آن استفاده کنید ساعت نبضیتان عقب افتاده است.
اگر در ساعت مشخصی از شبانه روز از ساعت مچی نبضی تان استفاده نمیکنید برای پیشگیری از اینکه ساعتتان عقب بیفتد باید از وسیلهای به نام کوک کننده استفاده کنید. کوک کننده وسیله کوچکی است که میتواند ساعت نبضیتان را با حرکتهای چرخشی تکان دهد تا ساعت شما همواره کوک بماند و عقب نیفتد.
در سالهای گذشته در بین ساعتهای نبضی تحولاتی به وجود آمد و با ورود دوباره شان به بازار طرفداران خیلی زیادی را به خودشان جذب کردند. امروزه بیشتر کمپانیهای ساعت سازی با وسایل خاص و منحصر به فردی که تولید میکنند مانند ساعتهای حلقه ای یا فنرهای موجود در ساعتها و یا نمایش دهنده ها ترسی از این آشکار کردن را ندارند. این موضوع وجه تمایز ظاهری این نوع ساعتهای اتوماتیکی با مدلهای باتری دار است که منجر به جلب توجه افراد به موتور این نوع از ساعتها و همچنین ماهیت داخلی آنها میشود.