وبلاگ واچ گروپ

معرفی کامل اجزای ساعت مچی

معرفی کامل اجزای ساعت مچی

از نظر شما مهم‌ ترین بخش ساعت مچی کدام است؟ برای پاسخ دادن به این سوال نمی‌توان یک بخش خاص را به عنوان مهم‌ ترین جز معرفی کرد به خاطر اینکه در نبود حتی یکی از بخش‌ های کوچک ساعت ممکن است که عملکرد ساعت دچار اختلالاتی شود. ساعت مچی‌ها را از تعدادی چرخ دنده فنر و بخش‌های دیگری ساخته‌اند که هر کدام از آنها وظایف مختص به خودشان را دارند و عملکرد آنها به صورت زنجیر وار به همدیگر متصل است.

آشنایی با این قطعات به شما این کمک را می‌کند تا در زمان خرابی ساعت توانایی این را داشته باشید که با بررسی اجزای ساعت مچی مشکل اصلی‌اش را پیدا کنید. حتی می‌توان گفت که اگر با اجزای داخلی ساعت به طور کامل آشنا باشید و ابزار تعمیر ساعت را داشته باشید می‌توانید خیلی راحت ساعتتان را تعمیر کنید و هیچ نیازی به تعمیرکار ساعت نداشته باشید. در ادامه این مطلب واچ گروپ ایران با ما همراه باشید تا به طور کامل اجزای ساعت مچی را برایتان معرفی کنیم.

معرفی کامل اجزای ساعت مچی

موتور ساعت و انواع آن

می‌توان گفت که ساخت ساعت و همچنین توسعه موتورهایش در بین مهم‌ترین پیشرفت‌های بشر قرار دارد. در پی ارتقاه‌های متوالی و طراحی کردن مدل‌های گوناگون می توان گفت که موتور ساعت مچی به دو دسته مکانیکی و کوارتز تقسیم می‌شوند.

موتور ساعت یکی از موارد بسیار مهمی است که زمانی که می‌خواهید ساعت بخرید باید آن را بررسی کنید و با توجه به نیازی که دارید موتور مناسبی را برای خودتان انتخاب کنید. هر یک از موتورهای موجود بسته به نوع کارکردشان، در ساعت‌های گوناگونی از آنها استفاده می‌کنند که در ادامه انواع موتور ساعت مچی را بررسی می‌کنیم.

موتور ساعت و انواع آن

موتور مکانیکی

موتور مکانیکی به صورت دستی و یا اتوماتیک عمل می‌کند و به خاطر سطح بالای ساخت و کیفیت بسیار بالایی که دارند اکثراً به ساعت‌های کوارتزی ترجیح داده می‌شوند.

موتور کوارتزی

در این دسته از موتورها نیروی مورد نیاز به وسیله یک باتری تامین می‌شود. باید گفت که ساعت‌هایی با موتور کوارتزی در مقایسه با نوع مکانیکی قیمت کمتری دارند، به خاطر اینکه کار کمتری بر روی آنها انجام گرفته شده است و همچنین اجزای کمتری نیز در ساخت آنها به کار گرفته شده است.

در ساعت کوارتزی باتری با ارسال کردن یک جریان الکتریکی داخل شیشه کوارتزی کوچک باعث می‌شود که تحت تاثیر قرار گرفته شود. این امر منجر به به وجود آمدن ارتشاعاتی می‌شود که سپس امکان نوسان موتور، به راه افتادن و در آخر حرکت عقربه‌ها را فراهم می‌کند.

تاج

تاج نوعی برآمدگی کوچک است که در کنار ساعت وجود دارد و در ارتباط با اجزای درونی ساعت است. افراد می‌توانند با چرخاندن تاج عقربه‌های ثانیه شمار، دقیقه شمار و حتی ساعت شمار را نیز تنظیم کنند. از کاربردهای دیگری که این قطعه دارد می‌توان به متوقف کردن ساعت در مدل‌های باتری دار و همچنین کوک کردن آن در مدل‌هایی با کوک دستی اشاره کرد. لازم است این نکته را عرض کنیم که بیشتر ساعت‌ها یک عدد تاج دارند ولی اضافه شدن قابلیت‌های بیشتر همچنین می‌تواند تاج را نیز افزایش دهد.

شیشه

همانگونه که همه ما می‌دانیم برای یک ساعت شیشه آن، مانند پنجره یک خانه است، این شیشه‌ها می‌توانند از اجزای داخلی ساعت در برابر عواملی مانند گرد و غبار ضربه، آب و… محافظت کنند. معمولاً شیشه ساعت را از جنس اکریلیک و یا یاقوت کبود می‌سازند که در بین آنها یاقوت کبود به خاطر دوام بالا و مقاومتی که دارد کاربرد بیشتری دارد.

عقربه ها

عقربه ها ساده‌ترین بخش‌های ساعت مچی هستند که آن را به شکل میله‌های نازکی بر روی صفحه ساعت کار گذاشته‌اند که به نشانگرهای ساعت برای مشخص کردن زمان اشاره می‌کنند. عقربه‌های ساعت، ثانیه شمار و همچنین دقیقه شمار با توجه به برندهای گوناگون طرح متفاوتی دارند.

هرچند که تعدادی از ساعت‌های پیچیده مثل GMT و همچنین کروناگراف گذشته از اینکه عقربه‌های فوق، دارای عقربه‌های اضافه دیگری برای کارکردهای دیگر نیز هستند. اگر می خواهید در مورد ساعت GMT بدانید می توانید به مطلب ساعت GMT چیست؟ مراجعه کنید.

عقربه های ساعت

انواع نشانگرهای ساعت

در حقیقت نشانگرها همان برچسب‌ها یا شاخص‌های واقعی بر روی صفحه هستند که آنها را با عددهای ۱ تا ۱۲ لاتین و…. نشان می‌دهند.

اعداد لاتین

نشانگر های اعداد لاتین در واقع از حروف الفبای لاتین برای نشان دادن ساعت استفاده می‌کنند. هرچند که اکنون این نشانگرها خیلی متداول نیستند.

نشانگر های الماسی

در خیلی از مدل‌های ساعت زنانه به جای اینکه از اعداد و شاخص‌ها استفاده کنند از نشانگرهای الماسی استفاده می‌کنند که می‌توانند جذابیت خیلی زیادی را به ساعت ببخشند.

شماره های عربی

اعداد ۱ تا ۱۲ را به صورت کامل و یا فقط عددهای ۳،۶،۹ و ۱۲ را نمایش می‌دهند.

بقیه‌ی مدل ها

بعضی از برندها همچون برند سیتیزن سبک مختص به خودشان را در نمایش نمایشگرها دارند برای مثال آنها از شاخص‌های دایره‌ای صلیبی و… استفاده می‌کنند.

اجزای ساعت مچی: روتور

روتور یکی از بخش‌های ساعت مچی است که در موتورهای مکانیکی و اتوماتیک موجود است. این قطعه به حرکات دست حساس است به خاطر همین در صورت انجام گرفته شدن این کار فنر داخلی ساعت فشرده می‌شود و سپس انرژی مشخصی در آن ذخیره می‌شود. با ذخیره شدن این انرژی ساعت به طور خودکار کوک می‌شود و فعالیتش را از اول آغاز می‌کند. به ازای هر موتوری که در ساعت مچی به کار رفته است باید یک روتور وجود داشته باشد، که با توجه به این امر ساعت‌های سه موتوره در کل سه روتور دارند.

قاب ساعت مچی

در حقیقت قاب یکی از بخش‌های ساعت مچی است که در نقش محفظه عمل کرده و بخش‌های داخلی این ابزار کاربردی را در کنار همدیگر نگه می‌دارد.‌ ممکن است که قاب ساعت از جنس‌های گوناگونی مانند سرامیک، پلاستیک، فلز، فولاد ضد زنگ، نقره، طلا، پلاتینیوم و… ساخته شود.

قاب ساعت مچی

صفحه ساعت

همان گونه که می‌دانید صفحه ساعت یکی از بخش‌های مهم ساعت مچی است که نشانگرهای ساعت و همچنین عقربه‌ها در داخل آن قرار گرفته شده‌اند. برندهای زیادی ساعت‌های تولیدی‌ شان را با صفحه‌های گوناگونی می‌سازند و روانه بازار می‌کنند که رایج‌ترین آنها اسکلتون، مینایی، گیلوش، تپیسری و… است.

اجزای ساعت مچی، صفحه دوم

دیگر اجزای ساعت مچی شامل صفحه دوم نیز هستند. در حقیقت صفحات دوم صفحات مدرجی هستند که در صفحه اصلی ساعت قرار گرفته شده‌اند و عملکردهای زیادی مانند نمایش تقویم، ثانیه، شکل‌های گوناگون ماه، کرنوگراف و… را بر عهده دارند. امکان دارد که تعداد این صفحه‌ها با توجه به عملکردهای مورد نیاز و همچنین سبک مدل بین ۱ تا ۳ عدد متفاوت باشد.

لبه ها

در حقیقت لبه‌ها و یا همان شاخک‌ها برآمدگی‌های کوچک فلزی هستند که وظیفه آنها متصل کردن قاب به بند ساعت است. شکل و سبک لبه‌ها به بند ساعت وابسته است و ممکن است ساده و یا دارای طرح‌های پیچیده‌ای باشند. هر وقت که به خرید بندی جدید برای ساعتتان نیاز داشتید باید عرض لبه که در واقع همان فاصله بین لبه است را اندازه‌گیری کنید.

فنر درون ساعت

یکی از کوچکترین بخش‌های ساعت فنری است که در درون آن قرار دارد و جنس آن نیز از فلز نرم است و وظیفه کمک به اجزای داخلی موتور را دارد. در حقیقت می‌توان گفت که انرژی ساعت در درون فنر ذخیره می‌شود و سپس با حرکت چرخ دنده‌ها در کنار آن باعث به حرکت درآمدن و کارکرد ساعت می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *